Språk

Nu är det 51 dagar kvar till första semi-finalen i Eurovision. Många länder har släppt sina låtar, men det finns ändå en handfull kvar som inte har gjort det. Och nu har jag sett iaf ett land som har gjort en engelsk version av sin låt. Och jag blev inte det minsta glad när jag såg det. Tycker det är så störande att länder känner sig tvingade att ändra till att sjunga på engelska då de kommer till Eurovision, som att den ändringen kan göra så att de tar hem vinsten. 
 
Men nej, så är det verkligen inte. Det finns massa exempel på där artister inte översatt sin låt, utan sjungt den på sitt språk, och det har gått väldigt bra för de! Serbien är ett bra exempel på ett sådant land. 2004, 7, 8 och 12 sjung alla på serbiska (efteråt kom det dock engelska versioner av vissa av låtarna) och med dessa låtar kom de på andra, första (!), sjätte och tredje plats, vilket är sjukt bra placeringar! 
 
Så nä, bara för att man översätter sin låt garanterar det en inte att det kommer gå bättre i tävlingen. Det känns det som om vi tror här också, att om en låt på svenska vinner så måste vi översätta den när den kommer till Esc, det är bland annat därför ja inte heller vill att en låt på svenska ska vinna melodifestivalen här. 
 
Kort sagt vill jag väl komma fram till att jag tycker att man ska lämna låtar som de är när de vunnit sin nationella tävling. Sjunger du på ditt egna språk när du vinner - håll dig till det. Tycker det gäller tvärtom också. Tycker det tar bort en stor del av charmen i låten att byta språk. Det blir också som en heeeelt annan låt, som man inte är van vid alls. 
 
Har kollat runt lite och sett rykten om att vissa ska göra engelska versioner av sina låtar och sjunga de i Esc. Jag hoppas innerligt på att det bara är just rykten - eller att de ändrar sig. För de låtarna som jag hört de ryktena om är bra som de är - Det är inte alls nödvändigt att ändra de.
 
 
 
Här är en låt jag har hört rykten om att de ska spela in en engelsk version av och framföra den. Här hoppas jag verkligen på att detta är endast ett rykte, för jag gillar låten väldigt mycket som den är och är väldigt glad över att Montenegro skickar något seriöst och bra i år! Så jag hoppas innerligt på att de behåller den här versionen, för denna känner jag att jag kommer sitta och heja på när Eurovision är! 


Kommentarer
Postat av: Alina Hallbäck

bra lååt!


tack fina du!

Svar: Visst är den! :)
Varsegod! :)
adreamisawishyourheartmakes.blogg.se

2014-03-21 @ 21:35:40
URL: http://torstenz.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: